provincie Limburg.be provincie Limburg

Project 'Dit zien wij'- 44 Lenzen


Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen

88 sterke erfgoedbeelden tonen hoe erfgoed onze identiteit bepaalt!

In dit fotoproject tonen twee reeksen van 44 sterke erfgoedbeelden hoe erfgoed onze identiteit bepaalt. Het PCCE verzamelt in samenwerking met de 44 Limburgse gemeenten 44 historische en 44 hedendaagse beelden van interessante gebouwen en landschappen.

 

Het Vlaamse project rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918 van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (https://picturingbelgium14-18.com/2016/09/02/de-schatkamer-van-het-kik/) vormt de aanleiding voor dit nieuwe Limburgs project rond erfgoed, identiteit, fotografie en de Eerste Wereldoorlog.

 

Duitse kunsthistorici beseften tijdens de Eerste Wereldoorlog maar al te goed welke invloed gebouwen en objecten op onze identiteitsvorming hebben, maar ook op ons samenhorigheidsgevoel. Het behoud van kenmerkende elementen in ons straatbeeld is belangrijk. Tussen 1917 en 1918 trokken onder andere Julius Baum en Paula Deetjen door de provincie Limburg om zorgvuldig foto’s te nemen van heel wat kenmerkende, cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten. Daarnaast zijn er ook veel foto’s van lokale fotografen bewaard gebleven, vóór, tijdens en na WO I. Elke Limburgse gemeente selecteerde 1 sterk beeld met een boeiend verhaal, 44 in totaal, dat zorgvuldig op glas- en filmnegatieven werd vastgelegd. Deze unieke gebouwen worden in de 44 Limburgse gemeenten opengesteld op Open Monumentendag, 10 september 2017.

 Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel

Elke Limburger wordt ook uitgedaagd om deel te nemen aan de Limburgse fotowedstrijd. Dit zal 44 hedendaagse beelden van gebouwen en landschappen uit de Limburgse gemeenten opleveren. Iedereen wordt getriggerd om op zoek te gaan naar een hedendaagse, verborgen parel! Waarom zou het verdwijnen van een gebouw een invloed hebben op iemands leefwereld? Fotografie is vandaag bereikbaar voor iedereen door de grote variatie aan digitale media. Hierdoor is het ook een project voor iedereen! De wedstrijd loopt van 10 september tot 30 november 2017.

 

Uiteindelijk worden de twee reeksen met 44 sterke beelden gebundeld in één grote tentoonstelling die begin 2018 geopend wordt.

 

 

 Copyright: KIK-IRPA,Brussel