provincie Limburg.be provincie Limburg

Dit Zien Wij - 44 beelden

Welk gebouw of landschap - van voetbalkantine tot kerk - moet voor jou zeker bewaard blijven?

Het nieuwe Limburgse participatieve project "Dit Zien Wij" toont in twee reeksen van 44 foto’s hoe erfgoed onze identiteit bepaalt. 44 historische foto's uit WOI vormen het vertrekpunt en worden via een participatief fotoproject geconfronteerd met 44 hedendaagse foto's. 

Duitse negatieven uit WO I

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed heeft samen met de 44 Limburgse gemeenten 44 historische beelden van interessante gebouwen en landschappen verzameld. De foto’s dateren uit de Eerste Wereldoorlog of de periode errond.  

Een deel ervan werd vastgelegd tijdens de inventarisatiecampagne van de “Kunstschutz”, een Duitse organisatie voor de bescherming van het kunstbezit in België, tussen 1917 en 1918. Duitse kunsthistorici beseften maar al te goed welke waarde vele van onze gebouwen hebben. Zo trokken onder meer kunsthistoricus Julius Baum en fotografe Paula Deetjen door onze provincie om foto’s te nemen van heel wat kenmerkende, cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten.Het verhaal van Paula Deetjen (youtube)Dit resulteerde in de zogenaamde Duitse negatieven, in Limburg goed voor enkele honderden foto’s. Het project "De Duitse negatieven (1917-1918)" van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium belicht deze Duitse negatieven uit 1917-1918. Daarnaast zijn er ook veel beelden uit die periode van fotografen uit onze provincie bewaard. Elke Limburgse gemeente selecteerde uit die collecties één sterk beeld van een gebouw met een boeiend verhaal.

Fotowedstrijd

Nu zoeken we samen met alle Limburgers naar 44 nieuwe beelden van het "erfgoed van de toekomst". Met een fotowedstrijd dagen we je uit om eens met een andere blik naar je omgeving te kijken. Welk gebouw of landschap - van voetbalkantine tot kerk - vind jij vandaag onmisbaar in jouw gemeente en moet zeker bewaard worden voor de toekomst? Neem er een foto van en vertel ons waarom jij die plek zo belangrijk vindt. Stuur je foto met je naam via Whatsapp naar 0483 30 17 81 (of per mail naar ditzienwij@limburg.be). Je hoeft zeker geen fotograaf te zijn!

De fotowedstrijd loopt van 10 september tot 30 november 2017. Bekijk de ingezonden foto's op www.hbvl.be/ditzienwij .

Het resultaat zal begin 2018 te zien zijn in een tentoonstelling waar de historische en hedendaagse beelden van onze provincie met elkaar worden geconfronteerd.

Er zijn mooie prijzen te winnen waaronder:
- een Nikon D5600, een inspirerende DX-formaat D-SLR voor mensen die de creatieve wereld van de fotografie willen verkennen
- een dag op pad met Luc Daelemans als fotograaf van Het Belang van Limburg
- en vele andere prijzen...

Download hier het wedstrijdreglement

 Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel

Copyright: KIK-IRPA, Brussel