In de expo “Dit Zien Wij” werden 44 foto’s uit de Eerste Wereldoorlog geconfronteerd met 44 hedendaagse foto’s van bijzondere plekken in Limburg. Indrukwekkende foto’s op groot formaat elk met hun verhaal. 44 oude verhalen en 44 nieuwe verhalen ingesproken door Vik Dewachter, Herman Dewinné en Friedle Lesage.
44 oude verhalen: het erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog
In de expo ontdekte je het verhaal achter de Duitse negatieven: een bijzondere collectie van haarscherpe beelden waarmee de Duitsers het Belgisch kunstbezit tijdens de Eerste Wereldoorlog inventariseerden. Daarnaast waren er foto’s uit de Eerste Wereldoorlog van lokale fotografen, aangevuld met de bijzondere verhalen erachter. Samen vormden ze een collectie van 44 foto’s met cultuurhistorische gebouwen die mee de identiteit van Limburg bepalen.
44 nieuwe verhalen: het erfgoed van de toekomst
Tegenover die historische beelden vond je 44 hedendaagse beelden van plekken, landschappen en gebouwen, die de Limburger wil bewaren voor de toekomst: het resultaat van een fotowedstrijd waarvoor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed 975 foto’s ontving. Daaruit selecteerde een jury er 44: één voor elke Limburgse gemeente. We interviewden de fotografen en polsten naar hun verhaal bij hun foto, bij die specifieke plek. Dat leverde 44 hedendaagse beelden én verhalen op over het erfgoed van de toekomst.
De tentoonstelling werd in 2018 en 2019 opgebouwd in het Casino in Beringen, Het Glazen Huis in Lommel, GC De Plak & Bibliotheek in Diepenbeek en het provinciehuis in Hasselt. Het unieke contrast tussen heden en verleden, in 44 oude en hedendaagse beelden, werd ook vertaald naar een catalogus, die nog steeds verkrijgbaar is. De catalogus kost € 5.
Deze tentoonstelling kadert in het project “Limburg 1914-1918, Kleine Verhalen in een Groote Oorlog”.