provincie Limburg.be provincie Limburg

Van glasnegatief tot digitaal

88 sterke erfgoedbeelden, van glasnegatief tot digitaal, tonen hoe erfgoed onze identiteit bepaalt!

Niets is eindeloos, krachtig, statisch, rijkelijk of een lust voor het oog! Verandering bepaalt ons straatbeeld en dus ook onze identiteit. In een nieuw project van het PCCE worden 88 sterke erfgoedbeelden verzameld, van glasnegatief tot digitaal. Ze tonen hoe erfgoed mee onze identiteit bepaald.

Het Koninklijk instituut voor het Kunstpatrimonium organiseert in 2017 een groot Vlaams project rond de Duitse glasnegatieven uit 1914-1918 (https://picturingbelgium14-18.com/2016/09/02/de-schatkamer-van-het-kik/). Daarnaast start ook in de provincie Limburg een groot project vanaf september 2017. Duitse kunsthistorici uit WO I beseften maar al te goed welke invloed gebouwen en objecten op onze identiteitsontwikkeling hebben, maar ook op ons samenhorigheidsgevoel. Het behoud van kenmerkende elementen in ons straatbeeld is belangrijk! Tussen 1917 en 1918 erkenden Julius Baum en Paula Deetjen ook de kracht van de Limburgse cultuur en trokken door de provincie Limburg om zorgvuldig foto’s te nemen van heel wat kenmerkende, cultuurhistorische gebouwen en kunstobjecten. Daarnaast zijn er ook veel foto’s van lokale fotografen bewaard gebleven, vóór, tijdens en na WO I. Elke Limburgse gemeente selecteerde 1 sterk beeld, 44 in totaal, met een boeiend verhaal dat zorgvuldig op glas- en filmnegatieven werden vastgelegd. Deze unieke gebouwen worden in de 44 Limburgse gemeenten opengesteld op Open Monumentendag, 10 september 2017.

 Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel Copyright: KIK-IRPA, Brussel

 Copyright: KIK-IRPA,Brussel

Elke Limburger wordt op ook uitgedaagd om deel te nemen aan een bijhorende fotowedstrijd, wat 44 hedendaagse beelden van monumentaal erfgoed uit de Limburgse gemeenten zal opleveren. Iedereen wordt getriggerd om op zoek te gaan naar een hedendaagse, verborgen parel! Waarom zou het verdwijnen van een gebouw een invloed hebben op de leefwereld van de Limburgers! Fotografie is vandaag bereikbaar voor iedereen door de grote variabiliteit aan digitale media. Hierdoor is het ook een project voor iedereen!

De twee confronterende projecten met 88 sterke beelden worden gebundeld in één grote tentoonstelling die begin 2018 geopend wordt.