p 31 juli 1914 weerklonken overal in België de kerkklokken ...Het was het signaal voor duizenden Belgische mannen om zich bij een kazerne aan te melden. Ze vertrokken en velen zouden hun geliefden pas na 4 jaar of nooit meer terugzien. Voor diegenen die achter bleven startte een meer dan vier jaar durende harde Duitse militaire bezetting. Hoe was het voor de bevolking om jarenlang onder deze overheersing te overleven? Zowel de kortfilm als de uitzonderlijke tentoonstellingsfilm vertellen hoe onze voorouders het toen beleefden.
Fictiefilm (28’) – Regisseur: Ray Leemans
De kortfilm “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog” vertelt het verhaal van drie jonge Limburgers die in 1914 onverwacht meegesleurd worden in een vier jaar durende oorlog. Mathilde, Baptist en Isidore proberen elk op hun manier de oorlog te overleven: als dienstmeid, als soldaat, als spion. Ze brengen in een half uur de leefwereld van 100 jaar geleden terug tot leven in een spannende film, gebaseerd op historische feiten en Limburgse verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. (Trailer)
Tentoonstellingsfilm (38’) – Regisseur: Raf Verbeemen
Mathilde, Bapti st en Isidore vertellen over het leven 100 jaar terug. Zij getuigen samen hoe het was, wat ze meemaakten en hoe ze het beleefden: in Limburg en aan het front. Zij maken tastbaar wat zo’n grote oorlog betekent voor een ‘kleine’ mens. De drie hoofdpersonages treden in dialoog met andere historische personen die hun stempel hebben gedrukt op het leven in Limburg ti jdens de Eerste Wereldoorlog: de Duitse chemicus en uitvinder van het gifgas Fritz Haber (Peter Van de Eede), de militair gouverneur van Limburg en guerrillastrijder Generaal Deschepper (Johan Van Assche), de leider van het spionagenetwerk de ‘Cereal Company’ Jefke Peeters (Tom de Hoog), volksheldin Jeanneke Vandenbosch (Dorien De Clippel)… Ze doen allemaal hun verhaal, gebaseerd op waar gebeurde feiten en ondersteund door uniek historisch beeldmateriaal. (fragment)
Bestel hier je gratis exemplaar