Het lespakket wil leerlingen van de derde graag basisonderwijs bewustmaken dat de Eerste Wereldoorlog verder reikte dan de frontlinies en ook een grote impact had op het Limburgse dagelijkse leven. Het lespakket bestrijkt ongeveer vijf lesuren en sluit aan op de ontwikkelingsdoelen en eindtermen zoals voorgeschreven door het Vlaamse ministerie van Onderwijs en Vorming.
Dit lespakket wordt gekenmerkt door een drieledige structuur: de leerlingen leren niet alleen het provinciale oorlogsverhaal kennen, maar verwerven ook kennis over de lokale en nationale oorlogsgebeurtenissen. Aan de hand van vijf kindvriendelijke brieven die twee fictieve Limburgse personages naar elkaar schrijven, zal het gehele Limburgse oorlogsverhaal chronologisch gekaderd worden. Thema’s zoals de vooravond van de oorlog, het leven van een Limburgse frontsoldaat en het laatste oorlogsverloop komen aan bod en worden via een interactieve samenwerking tussen leerkracht en de leerlingen verder besproken en geanalyseerd. Illustratieve lesmaterialen zoals krantenartikelen, foto’s, affiches en filmpjes helpen de leerlingen om de besproken materie beter te begrijpen. Daarnaast verwerven de leerlingen via een creatieve zoekopdracht kennis over de oorlogsverhalen en –gebeurtenissen uit hun eigen gemeente. Tot slot kunnen de leerlingen via het spelen van een optioneel educatief ganzenbordspel kennis verwerven over de nationale oorlogsgebeurtenissen.
Het pakket kan je zelf downloaden op de webpagina over het educatief materiaal. Je vindt daar ook andere interessante educatieve projecten voor onder andere het secundair onderwijs.
5 Brieven tussen twee Limburgse jongeren vormen de basis van het pakket