Tot eind 2018 legt het Agentschap voor Natuur en Bos de link tussen natuur en oorlog. Met bloeiende klaproosvelden nodigen zeiedereen uit om even stil te staan bij wat 100 jaar geleden is gebeurd en belichten we de kracht van de natuur, die vanuit de vernieling nieuw leven doet ontstaan. Dat doen we met het project 'Taking care of Flanders fields', waarin de klaproos, het herdenkingssymbool van de ‘Groote Oorlog’, centraal staat. In Limburg werden de velden ingezaaid met een combinatie van klaprozen én margrieten.
Tientallen hectare akkers ingezaaid over heel Vlaanderen
Het Agentschap voor Natuur en Bos zal gedurende de herdenkingsperiode elk jaar klaproosvelden inzaaien in en rond zijn natuurgebieden. Tijdens de zomer kleuren de Vlaamse velden rood en vormen ze een perfecte uitnodiging om stil te staan bij wat 100 jaar geleden gebeurd is. In Limburg worden de velden ingezaaid met een combinatie van klaprozen én margrieten.
Ontdek ze tijdens je wandelingen maar ook tijdens fietstochten, dankzij de Klaproosfietsroutes langs de West-Vlaamse heuvels, het Mastenbos in Kapellen en dwars door Limburg via de groene oorlogsroute.
Download hieronder de handige kaartjes van de fietsroutes in Limburg, met uitleg en alle fietsknooppunten! Andere routes vind je terug op de website van ANB.
Oorlog en natuur
Bij de herdenking van de Groote Oorlog verwacht je niet meteen een natuurverhaal. Toch is het verband logisch, want ook de natuur draagt nog de sporen van wat 100 jaar geleden is gebeurd. Er is uiteraard het negatieve verhaal, van de bossen die zijn verdwenen, maar het is niet allemaal kommer en kwel. Bunkers doen nu dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen. En er zijn er ook heel wat plaatsen waar kraters van toen in de loop der jaren zijn geëvolueerd tot poelen die vandaag de perfecte plek zijn voor zeldzame amfibieën, zoals de kamsalamander. De oorlog heeft dus op een vreemde manier ook gezorgd voor nieuw leven in de natuur.
Klaprozen en margrieten
De klaproos is het internationale symbool dat herinnert aan de menselijke tol van oorlogen. John Mc Crae beschreef pakkend het beeld van de klaproos in het gedicht ‘In Flanders Fields’, dat hij in 1915 schreef in de schaduw van het Ieperse front. Het door bommen en granaten omwoelde land bood de perfecte omstandigheden waarin een pioniersplant als de klaproos kon gedijen. Ook de Amerikaanse president Obama citeerde onlangs nog bij zijn bezoek uit dit gedicht.
In Limburg werd er gekozen voor een eigen logo voor de provinciale herdenking van de Groote Oorlog. Het Limburgs logo dat ontworpen werd voor het project "Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog" is gebaseerd op een brief van een jonge frontsoldaat aan zijn geliefde. Het relaas van de jonge man die vier jaar lang oog in oog stond met de dood, is ontroerend. Helemaal bijzonder is het kleine bloempje dat, nog steeds onaangetast, aan de brief bevestigd is en de basis vormde voor het logo (http://youtu.be/IAlPvAW00xE). Ook historisch gezien werd de margriet/madelief lange tijd gebruikt voor de herdenking van Belgische oorlogsslachtoffers.
Bekijk hier het overzicht van de verschillende locaties waar klaproosvelden worden aangelegd in 2016.