Op 16 juni werden er door deputatie drie dossiers goedgekeurd binnen het subsidiereglement ‘Ondersteuning lokale WO I-projecten’. Het gaat om twee project- en één investeringsaanvraag. In totaal werden er tijdens de afgelopen 7 calls reeds 71 projecten goedgekeurd; goed voor een totaal subsidiebedrag van 376 181,44 euro. Hier tegenover staat een eigen inbreng van de aanvragers van meer dan 700 000 euro; sinds 2013 werd er meer dan 1 000 000 euro besteed aan WO I-projecten in Limburg. De volgende oproep voor subsidieaanvrager is 1 oktober 2016. Het WO I-subsidiereglement loopt door tot eind 2018.
Elfjulicomité Limburg vzw, Heusden-Zolder: Oprichting van een bronzen kunstwerk ter nagedachtenis van de Limburgse soldaten in de Groote Oorlog (investeringsaanvraag)
ln nauwe samenwerking met de plaatselijke "Werkgroep Kusters" en de gemeente Lanaken, wil het Elfjulicomité Limburg vzw een bronzen beeldengroep oprichten in het dorpje Oud Rekem. Het kunstwerk van beeldhouwer François Joré stelt drie figuren voor, frontsoldaten die in hun uitbeelding de gruwel van de oorlog weersp¡egelen, De hoofdfiguur wordt uitgewerkt naar de beeltenis van Frans Kusters, Limburger, geboren in Oud Rekem, onderwijzer en brancardier aan het lJzertront; hij overleed in het hospitaal aan zijn verwondingen op 25 augustus 1917. Beide andere figuren worden ruw geboetseerd, één rechtstaand, gewond, getekend door fysisch leed; de tweede, een zittende persoon, ineengekrompen en in psychische nood, gezwicht onder de last en het droeve oorlogsleed. Het voetstuk van het kunstwerk wordt een "puinhoop" waarin in de zomer margrieten zullen bloeien, het oorlogssymbool voor Limburg. Het kunstwerk is een hulde aan alle Limburgse lJzerfrontsoldaten gevallen in de "Groote Oorlog".
Geschiedkundige Kring Kanunnik Daris Borgloon, Borgloon: Oorlogsdagboek van Michel Toudy (projectaanvraag)
De geschiedkundige Kring Kanunnik Daris uit Borgloon wil ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking van WOI het dagboek dat de gesneuvelde Lonenaar luitenant Michel Toudy tijdens WOI bijhield vanaf 1 augustus 1914 tot 3 oktober 1915 uitgeven in een Nederlandse vertaling. Het origineel werd in het Frans gescheven. Het wordt een geïllustreed boek van ongeveer 100 pagina’s. Het origineel berust in het Museum Flanders Fiels te Ieper. Eén fragment uit het dagboek, waar hij in 2 bladzijden zijn afschuw uitspreekt over het spontane kerstbestand, is historisch beroemd en wordt in vele belangrijke werken over WOI vermeld. (Zie ook http://europeana1914-1918.eu/nl/contributions/5883)
Documentatiecentrum de Graef Kuringen, Hasselt: Hasselt-Kuringen 14/18 (projectaanvraag)
De Graef van Kuringen wil zijn geslaagd project, opgestart in 2013, verder uitbouwen; laagdrempelige initiatieven om de lokale bevolking op de hoogte te brengen van wat er zich tijdens WO I in Kuringen en omgeving afspeelde staan centraal: lezingen (aan de permanente openluchttentoonstellig) voor schoolgroepen en verenigingen, herdenkingsvieringen van zeven militairen, wapenstilstandvieringen, educatieve projecten, een publicatie over de eerste gefusilleerde van Limburg,... Zoals ook in het eerste deel worden jongeren nauw betrokken bij het project. (Zie ook https://sites.google.com/site/soldatenvankuringen/home)
Inhuldiging herdenkingsveld gefusilleerden WO I, Kuringen