Op 1 oktober 2015 werd de zesde oproep voor aanvragen binnen het “provinciaal reglement betreffende de subsidiëring van lokale WO I-projecten” afgesloten. In totaal werden er 6 subsidieaanvragen ingediend waarvan er vijf projecten werden goedgekeurd door de deputatie: 3 projectaanvragen en 2 investeringsaanvragen. In totaal werden er al 68 projecten goedgekeurd, verspreid over de verschillende oproepen.
NSB Gingelom Montenaken, Gingelom: We Zullen Ze Blijven Herinneren (projectaanvraag)
Het project is een cluster van activiteiten die mekaar ondersteunen waardoor het resultaat meer moet zijn dan de som van de activiteiten afzonderlijk. Het project richt zich tot alle leeftijden, maar in het bijzonder tot jongeren en jong volwassenen teneinde de duuzaamheid ervan te verzekeren. Herdenkingsplechtigheden verschrompelen o.a. doordat de laatste oud-strijders stilaan verdwijnen en doordat er geen opvolging is en weinig interesse vanuit de bevolking. Door deelname aan "Pletoon Experience" in Passendaele en een bezoek aan de Militaire begraafplaatsen wil de stijdersbond jongeren aan den lijve laten ervaren hoe wreed oorlog kan zijn. Dit is geen "reisje", het is een belangrijk middel om jongeren meer inzicht te doen krijgen in wat zich in 1914-1918 afgespeelde. Op die manier probeert de stijdersbond ook de toekomst van de herdenkingsplechtigenheden te verzekeren en meer onder de aandacht te brengen.
Vzw Over Grenzen, Lommel: Over Grenzen (projectaanvraag)
De geluidsvoorstelling Over grenzen is een theatrale audiotour op de Duitse militaire begraafplaats van Lommel, die alle denkbare grenzen opzoekt in het nadenken en spreken over vrijheid en vrede. Die met een grote diversiteit aan verhalen de beeldvorming en het verhardende zwart-wit of goed-fout denken van deze tijd doorbreekt. De oorlog van toen gaat niet alleen over vroeger, maar dient als zuurstof voor de toekomst. De combinatie van de abstractere weergave van de werkelijkheid in beeld, geluid en documentaire fictieteksten enerzijds en de realistische verhalen uit de interviews anderzijds maken Over grenzen tot een theatrale belevenis die ruimte biedt aan eigen associaties, met name in de stiltes tussen de fragmenten. Zo ontstaan er bij het publiek nieuwe verhalen die ook weer gedeeld kunnen worden. Het project wil op die manier verbindingen maken in een breed publiek. Dat begint al bij de totstandkoming van de voorstelling. Jonge professionals werken samen met jonge scholieren, kinderen en bewoners uit de regio. Zij vullen een rol in productionele ondersteuning of als figurant of spreker. Dat zorgt niet alleen voor draagvlak, maar ook voor een leerzame cross-over tussen diverse kunst- en sociaal-maatschappelijke disciplines.
Gemeentebestuur Maasmechelen: Verder onderzoek naar de aanwezigheid van Duitse troepen in Houthalen-Helchteren (schiettereinen), As (Fliegschule) en Maasmechelen (Minewerferschule) tijdens WO I (projectaanvraag)
ln vele Limburgse gemeenten werd in 2014 het begin van de Groote Oorlog herdacht, ook in de gemeenten As en Maasmechelen. As en Maasmechelen hebben geen groot wapengekletter gekend maar de aanwezigheid van de Duitse bezetter was wel gekend: inkwartieringen, opeisingen, verhalen van spionage, de elektrische draad, ... In de lokale geschiedenis springen de Fliegschule in As en de minenwerferschule in de Mechelse Heide in het oog. Bunkers en loopgraven herinneren aan dit hoofdstuk maar toch zijn er nog vele lokale vragen: waar werden de troepen ingekwartierd? Hoe lag de relatie tussen de minenwerferschule en de vliegschool in As? Bestaan er nog geschreven documenten? Bestaat er nog foto- of filmmateriaal? Daarom wil de gemeente verder onderzoek laten uitvoeren in de Duitse rijksarchieven in Potsdam, Stuttgart en/of Freiburg.
Gemeente Lummen: Herdenkingsplaat Meldert (investeringsaanvraag)
Lummen heeft zwaar geleden tijdens de oorlog. In samenwerkings met de oudstrijdersbond zal er ter nagedachtenis van de Lummense gesneuvelden een nieuwe gedenkplaat gemaakt worden. Deze herdenkingsplaat zal bevestigd worden aan de kerk van Meldert. Op die manier wil de gemeente iedereen die de plaat ziet herinneren aan de gruwel van oorlog en de offers die gebracht zijn.
Zolad+, Riemst: Toeristische ontsluiting omgeving Navagne (Moelingen-Voeren) (investeringsaanvraag)
Via historisch onderzoek naar het koninklijke fort Navagne in 2014 kwam naar voor dat de locatie in WOI een belangrijke rol heeft gespeeld. De ontsluiting verloopt in drie stappen. Ten eerste worden twee zuilen (volgens het kastanje concept) met een infobord geplaatst met informatie over de locatie en de historische feite, ten tweede wordt een publicatie voorbereid rond de geschiedenis van het fort van Navagne. Hierin worden ook de nadagen van het fort besproken, o.a. de historiek van het goed Dessain dat eertijds dienst deed als tolkantoor voor de Oostenrijkers en dat door de duitse troepen in 1914 in brand werd gestoken. Tot slot zal de locatie ontsloten worden via (grensoverschrijdende) wandelpaden.
De volgende oproep voor 'Ondersteuning lokale WO I-projecten' is voor 1 april 2016. Het reglement en het aanvraagformulier vind je hier.