HARDERWIJK - Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen honderdduizenden Belgen op de vlucht vanwege het wapengekletter.
In Harderwijk zijn tussen 1914 en 1918 ongeveer 20.000 Belgische vluchtelingen opgevangen. Volgend jaar is het precies een eeuw geleden dat de eerste Belgische vluchtelingen werden opgevangen in de havenstad. Een groep Harderwijkers is daarom op zoek naar verhalen uit die tijd.
Onder voorzitterschap van Dim van Rhee is een comité in het leven geroepen. "Het is bijna niet voor te stellen dat in Harderwijk, dat toen slechts enkele duizenden inwoners telde, op een gegeven moment bijna 20.000 vluchtelingen in een kamp zaten", zegt Van Rhee. Stadsarchivaris Henk Hovenkamp vertelt: "Na de val van Antwerpen kwam er een vluchtelingenstroom op gang. Eerst vooral militairen, maar later ook hun gezinsleden."
Het Belgenkamp was gevestigd op de plek waar nu het Bouw & Infrapark zit, aan de Ceintuurbaan. Er is echter niets overgebleven van het kamp. "Na verloop van tijd mocht men soms het kamp verlaten", weet stadsgids Gerdien Morren. "Er zijn foto's waarop je Belgische vluchtelingen in de Harderwijker binnenstad ziet." Het Comité 100 jaar Belgenkamp, zoals de organisatie is genoemd, is op zoek naar de verhalen achter die foto's.
Wie zulke verhalen kent wordt verzocht contact op te nemen met Jan en Janny Klein via e-mail (kleinjan25@solcon.nl) of telefoon (0341-414210). "Met behulp van die verhalen willen we als comité volgend jaar verschillende activiteiten organiseren", aldus het echtpaar Klein. "Op 21 april vindt in Antwerpen een Verhalendag plaats. Misschien zijn sommige verhalen uit Harderwijk bruikbaar voor dat evenement."