In 1926 werd op het plein bij het stadhuis van Tongeren een oorlogsmonument opgericht ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Bij uitbreiding herdenkt het monument ook de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp voor het monument is van de hand van de beroemde beeldhouwer Pieter Jan Braecke. Koning Albert I en Koningin Elisabeth hebben het monument in 1926 onthuld.
Het monument bestaat uit een achthoeking waterbekken met afzaat, waaruit een vierhoekige sokkel oprijst. Daarboven is een verhoog van drie treden voorzien, waaruit wederom een vierhoekige sokkel oprijst. Bovenop die sokkel pronkt een beeld van drie kinderen, die een vlag, bloemen en een helm vasthouden. De kinderen symboliseren de onschuldige jeugd die eer brengt aan het leger en de oorlogsslachtoffers. Het gehele oorlogsgedenkteken heeft als doel een teken van hoop uit te stralen, van optimisme en positief toekomstperspectief.
Reeds op 9 augustus 1914 trok een grote afdeling Duitse infanterie door de straten van Tongeren en werd de stad bezet. Er werden duizenden Duiste soldaten ingekwartierd. Op 18 augustus werd de stad zwaar beschoten als represaillemaatregel op een vermeende aanval door vrijschutters. Op 22 augustus werden 52 jongemannen van de Burgerwacht gearresteerd en naar Duitsland afgevoerd. Het zou tot 24 november 1918 duren vooraleer de stad door Belgische troepen werd bevrijd.
(gegevens Onroerend Erfgoed Vlaanderen)