Herdenkingsmonument van Hoeselt Terug

Op 5 juli 1921 werd het herdenkingsmonument van Hoeselt, vervaardigd door S. Warzée van Tongeren, ingehuldigd. Het momument eert, zoals de tekst op de voorpijler meldt, de helden die sneuvelden voor het vaderland. In Hoeselt namen 118 dorpsbewoners deel aan de Eerste Wereldoorlog. 109 van hen keerden terug.

Het monument bestaat uit een rond basement, waarop een vierkante pijler staat. Op de top van de pijler is een bronzen beeld aangebracht, een gevleugelde vrouwelijke figuur die met de krans van de overwinning zegerijk naar de hemel zwaait. Inspiratie voor dit beeld werd verkregen via de Grieke godin Nikè, godin van de overwinning. Het monument voor de gesneuvelden van Hoeselt bevond zich oorspronkelijk tegen de zuidelijk muur van het kerkhof. Nu staat het op het kerkplein.

 

Extra info

Over de Limburgse maker van het gedenkteken, S. Warzée uit Tongeren, is in de naslagwerken over beeldende kunst helaas niets vermeld. Wel is bekend dat de kunstenaar uit Tongeren ook de maker van de Sint-Landoaldus- en Lambertusput van 1897 in Wintershoven, deelgemeente van Kortessem, is.

 

(gegevens Onroerend Erfgoed Vlaanderen)

Contact
Dorpstraat 9
3730 Hoeselt